Cine nu adoră să asculte muzică? Fie că suntem triști, bucuroși sau celebrăm un eveniment important, deseori ascultăm muzică.
Muzica înseamnă emoție și ajunge cel mai rapid la sufletul fiecăruia dintre noi. Muzica te poate liniști, iți poate diminua anxietatea sau manifestările violente.
Într-un metrou din localitatea britanică New-castle s-a înlocuit muzică modernă zgomotoasă, agresivă, cu cea baroca. Efectul observat a fost uimitor: actele de vandalism și formele de violentă s-au diminuat simțitor. Din acel moment, s-a optat pentu difuzarea unei muzici liniștitoare, în locul celei care sporea gradul de tensiune a călătorilor.
Muzica barocă lentă furnizează instalarea unor condiţii de memorizare – de supermemorie – la omul cu un intelect mediu, creându-i acestuia – este drept, „momentan“ – avantajele mentale de care se bucură indivizii supradotaţi. Interpretarea „cultă“ după o parti tură şi ascultarea „de tip intelectual“ a muzicii concurează la antrenarea sincronă a tot mai multor regiuni corticale la acţiunea activatoare produsă de muzică. S-a concluzionat că „solicitările creierului depind de tipul muzicii, fiind maxime în cazul muzicii «complexe» în raport cu cea simplist-armonică“ .
Dr. Alfred Tomatis, din Franţa, a descoperit că sunetele de înaltă frecvenţă energizează creierul, producând descătuşarea problemelor emoţionale şi a blocajelor de învăţare. Sunetele de 5.000 şi 8.000 Hz reîncarcă „bateriile creierului“, cele mai eficiente fiind cele de 8.000 Hz. El a descoperit că muzica cea mai bogată în sunete de înaltă frecvenţă este cea compusă de Mozart.
Tempo-ul lui Mozart la frecvenţe înalte, ca fundal pentru citirea materialului, dă un impuls de energie cortexului cerebral pentru a reîncărca şi reechilibreazăv creierul şi corpul. Sonatele compozitorului austriac stimulează legăturile între neuroni.
O explicaţie a „Efectului Mozart“ ar fi aceea că ritmul compoziţiilor sale reproduce ritmurile ciclice proprii celulelor creierului. Neurofiziologii au demonstrat un izomorfism între activitatea ritmică a creierului şi ritmicitatea muzicii mozartiene. La nivel corporal, muzica duce la creșterea imunității? Atunci când ascultam muzica, creste nivelul de serotonina, o substanță cu efect „antidepresiv”. De asemenea s-a constatat că ascultarea muzicii duce la ridicarea nivelului de endorfine din creier. Endorfinele sunt considerate hormonii fericirii și substanțe naturale anti-durere.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel
Psiholog Florentina Anghel