Terapia părților interne, a personalităților este un model terapeutic dezvoltat de Richard Schwartz, mintea noastră este compusă din mai multe părți, sub personalități, fiecare dintre acestea având propriile gânduri, sentimente și comportamente. Acestea coexista în fiecare dintre noi și interacționează ca o “familie internă”. IFS își propune înțelegerea, accceptare și vindecarea acestor părți pentru a obține un echilibrubemotional și o conexiune reala cu sinele nostru autentic.
Dezvoltarea părților interne face referire la modul și la momentele în care aceste părți interne apar și își asumă anumite roluri în viața noastră în funcție de experiențele de viață , traume, mediu familial, etc.
Aceste părți se dezvoltă ca un mecanism de adaptare la diferite contexte, ne ajută să facem față momentelor dificile, să supraviețuim emoțional.
Exemplu: un adult care se simte “insuficient de bun” poate descoperi ca acest sentiment provine de la o parte exilata care a fost criticata in copilărie.
Factori care influențează modul in care se dezvoltă părțile interne:
- Experiențele din copilărie, interacțiunile cu membrii familiei, experiențe atât pozitive cat și negative;
- Răspunsul la traumă, traumele cu “T” mare (de exemplu abuzurile) si traumele cu “t” mic (de exemplu respingerile repetate). O parte care poate deveni “manager” pentru a controla emoțiile și a preveni noi răni.
- Nevoile neîmplinite. Dacă nevoile de bază nu sunt satisfăcute, părțile interne pot încerca să compenseze. O parte perfecționistă poate să își facă apariția pentru a câștiga încrederea sau o parte rebelă ca reacție la un mediu resctrictiv
- Contextul cultural și social. Normele culturale pot modela părțile interne, de exemplu o parte care să se conformeze normelor sociale sau o altă care să se împotrivească acestora.
- Moștenirea transgenerațională. Tipare emoționale și comportamentale ce pot fi transmise de la o generație la alta, influențând dezvoltarea părților.
Tipuri de părți interne:
- Managerii. Controlează mediul, gândurile și comportamente pentru a preveni durerea și haosul. Apar ca necesitate de a menține stabilitatea și de a evita emoțiile dureroase;
- Pompieri. Intervin rapid pentru a distrage atenția de la suferința, adesea prin comportamente impulsive sau de evitare. Se formează ca un răspuns la momente intense de suferință emoțională, încărcând să suprime durerea adoptanad diverse comportamente compulsive.
- Părți exilate. Poarta emoții dureroase precum rușinea, frica, tristețea. Apar atunci Când copilul trece prin traume și suferințe pe care nu le poate gestiona iar aceste părți sunt “izolate”.
- Părțile sănătoase și creative. Acestea sunt în armonie cu sinele autentic și contribuie la dezvoltarea deprimarea creativității, iubirii și a curajului.
Transformare părților prin IFS:
- Recunoașterea intenție pozitive a părților. Acestea au întotdeauna o intenție pozitivă, aceea de a ne proteja;
- Vindecarea părților exilate. Prin conectarea cu sinele autentic, acestea pot fi văzute, accceptare și vindecate astfel încât să nu mai fie nevoite să stea ascunse;
- Redefinirea rolurilor părților. Părțile pot renunța l rolul lor de protecție extremă o dată ce sistemul intern este mai sigur și mai echilibrat.
Părțile interne se dezvoltă întotdeauna ca mecanism natural de acaparare și protecție. Înțelegerea și lucrul cu aceste părți prin Terapia IFS oferă un cadru profund și respectuos pentru vindecare, transformate și reconectare și Sinele autentic. Această abordare ajută individul să își găsească echilibrul interior, să trăiască o viață conștientă și armonioasă.
Psih. Florentina Anghel