Strategii de învățare a curajului la copii

Curajul nu este absența fricii, ci triumful asupra ei. Omul curajos nu este cel care nu se simte frică, ci cel care învinge această frică.”Nelson Mandela

Curajul este, așadar, experiența de a simți teama, dar a acționa în ciuda ei.

Evenimentele provocatoare oferă oportunități pentru curaj și creștere, iar modul în care le gestionăm poate fi o poartă puternică către încrederea în sine.

Ajută-ți copiii să înțeleagă că a te teme este un sentiment, în timp ce a fi curajos este o acțiune. Arata-le copiilor cât de bine se simt să fie curajoși. Încrederea în sine se câștigă și rezultă din lupta noastră și reușită.

Copiii fac ceea ce văd şi felul în care noi ne descurcăm în situaţii de adversitate, influenţează şi felul în care ei învață să își gestioneze dificultăţile.

Învăţarea prin imitare, la vârste mici, este cea mai puternică modalitate de a dezvolta strategii de adaptare şi de rezolvare.

Pentru a le preda celor mici, lecția curajului vă recomandăm cartea “Curajul”, de Bernard Waber, din care, copiii vor învăța cum să găsească soluții în a-și depăși obstacolele, simțindu-se astfel mai puternici şi mai încrezători.