Nașterea unui frate sau a unei surori poate reprezenta unul dintre cele mai dificile momente din viață unui copil. Apariția unui nou născut poate fi o experiență dificila și chiar traumatica. Aceasta poate determina apariția unor comportamente agresive sau neplăcute, încăpățânare, regresii, refuzul de a coopera. Este important să asiguram copilul cel mare că nu a pierdut iubirea părinților.
Iată câteva modalități eficiente de a vă transmite iubirea în mod egal pentru copiii dumneavoastră:
Nu vă jucați preferențial cu copiii. Toți sunt egali. Nu dați rolui în jocuri mai puțin plăcute doar unui copii. Încercați să nu comparați copiii intre ei.
Nu spuneți lucruri precum: “Fratele tău ia note mai bune la matematică – tu de ce nu poți?” Lasați-l pe fiecare copil să fie el însuși.
Bucurați-vă de succesele și talentele fiecărui copil în parte.
Învățați copilul să fie mai de graba cooperant decat conflictual.
Copiii mai mari și mai mici pot avea privilegii diferite datorită vârstei lor.
Planificați activități de familie care să fie distractive pentru toată lumea.
Daca, copiii vor avea experiențe bune împreună acestea vor acționă că un tampon cand vine vorba de conflicte. E mai ușor să te descurci cu cineva cu care ai amintiri frumoase comune. Fiți siguri că fiecare copil are îndeajuns de mult timp și spatiu pentru el însuși.
Copiii au nevoie să-și facă lucrurile private, să se joace cu prietenii lor fară frați și să aibă spațiul și proprietatea lor protejate.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel