Conform teoriei învățării sociale a celebrului psiholog de la Universitatea Stanford, Albert Bandura, modelele pe care și le alege un copil, explica o mare parte din comportamentul lui. El susținea că oamenii învață deseori, doar privindu-i pe ceilalati, codează aceste informații și în multiple ocazii, folosesc această informație drept ghid pentru propriul comportament.
Există câteva aspecte de luat în calcul atunci când analizăm un model de familie, model care ar putea fi preluat de către copil:
✅ devalorizarea celuilalt și a celorlalţi, felul în care mama îl priveşte pe tata și pe barbaţi în general sau felul în care tata o priveşte pe mama și celelalte femei, felul în care sunt priviţi oamenii, semenii, ceilalţi, rudele, vecinii etc. Este un fel anume de a vedea viaţa şi de a te raporta la ea şi la semeni, un fel care devine o amprentă a familiei, transmisă firesc şi copilului.
✅ legăturile dintre mem/brii familiei, iubirea sau ura, înţelegerea sau intrigile, toate realităţile fine care ţes o pânză de sentimente și emoţii care va fi fără să vrea căutată şi refăcută de copil în viitoarea să viaţă adultă.
✅ încrederea în forţele proprii şi în ceilalţi. Parinţii optimişti şi încrezători vor transmite copilului un fel de a fi optimist şi încrezător în oameni şi în viaţa.
✅ respectul în cuplu va fi şi el copiat de către copil, la fel şi respectul adulţilor faţă de copil. Dacă un copil va vedea adulţi care se respectă între ei şi îl respectă şi pe copil, acesta vă ajunge să îi respecte şi el pe adulții care râvnesc atât de mult respectul copilului.
✅ felul de a iubi al părintilor, altruist sau egoist, independent sau dependent, vă deveni un model căutat pentru viitoarele relaţii de cuplu ale copilului.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel