Lucia: (0770) 942 950
Florentina: (0724) 731 784
abordarea traumelor cu un psihorterapeut in bucuresti

Metoda Constelațiilor de Intenție

Această metodă a fost elaborată de Franz Rupert care a dezvoltat un model specific de abordarea a traumelor, fiind o variantă a terapiilor sistemice, axată pe constelațiile familiare, metodă dezvoltată de Bert Hellinger.

Franz Ruper a adăugat o dimensiune mai profundă în înțelegerea traumei și a procesului de vindecare, din perspectiva sistemului nervos și a subconștientului.

 Principiile fundamentale ale metodei de constelații de Franz Rupert:

  1. Trauma și memoria sistemică. Acesta susține că există traume care se pot transmite din generație în generație, sistemul nervos poate “îngheța” experiențele traumatice intr-un mod în care ajung sa poată controla comportamentele și relațiile viitoare ale individului. Traumele din trecut rămân în sistemul familial afectând și membrii familiei care nu au trăit direct acele experiențe. Facem doar ceea ce s-a mai făcut în sistemul nostru familial, suntem doar ceea ce a mai fost în sistemul nostru familial, reproducem ceea ce există deja în sistemul nostru de familie;
  2. Subconștientul și traumele nerostite. Rupert susține ca multe dintre problemele cu care ne consfruntam sunt cauzate de traume nerezolvate, păstrate în subconștient și memoria celulară, aceste ajungând să ne dicteze comportamentele și modelele relaționale pe care le reproducem cu multă fidelitate din iubirea față de sistemul nostru familial;
  3. Sistemul nervos autonom și traumatismul. Franz Rupert acordă o importanță majoră sistemului nervos autonom în procesul de vindecare al traumelor. El susține ca atunci când trauma nu este procesată complet, aceasta poate duce la blocaje în sistemul nervos, cum ar fi la activarea constantă a răspunsurilor de “luptă sau fuga” sau a stărilor de îngheț. Conform teoriei sale, constelațiile ajută la eliberarea acestor traume din subconștient permițând activarea unui răspuns mai echilibrat al sistemului nervos, un răspuns treptat și dozat al sistemului nervos.


Metoda Constelațiilor de intenție
utilizează o abordare în care sunt alese persoane care să reprezinte membrii familiei sau aspecte ale experienței unei persoane. Aceștia pot reprezenta diverse figuri din viața clientului iar interacțiunile și dinamica dintre aceste persoane sau figuri ajută la înțelegerea patternurilor comportamentale, a dinamicii interne, relațiilor din viața clientului și a traumelor nerezolvate.

Procesul unei Constelații de intenție urmează o serie de pași esențiali, iar fiecare sesiune poate varia în funcție de grup sau de facilitator.

  1. Introducerea întentiei. Participantul formulează clar intenția pe care dorește să o abordeze în cadrul constelației. Acesta poate alege să lucreze orice fel de aspect legat de viața sa, relații, bani, carieră, sănătate, sexualitate, diverse conflicte. Exemplu: “, Îmi doresc să am o relație de cuplu armonioasă”, Îmi doresc să mă eliberez de blocaje și să pot accesa abundență financiară”;
  2. Selectarea reprezentanților. Facilitatorul împreună cu clientul vor invita alți să joace roluri în cadrul constelației. Aceștia pot reprezenta aspecte din viața clientului, cariera, sănătate, relații, frici, familie, scopuri, dorințe, etc. În sesiunile individuale, Facilitatorul poate utiliza obiecte, figurine sau alte simboluri pentru a reprezenta aceste elemente;
  3. Crearea câmpului energetic al constelației. După ce reprezentanții sunt plasați în spațiu de lucru, facilitatorul va cere acestora să observe, să perceapa senzațiile și emoțiile în timp ce sunt în rolurile atribuite. Scopul fiind acela ca fiecare reprezentant să se conecteze la energia întentiei și să simtă ce anume simte acea “entitate” ( de exemplu: o frică, un obstacol, o boală) sau intenție (rezultatul dorit). Acesta este momentul în care, prin simțuri și senzații, se poate ajunge la percepția unor blocaje sau la deschiderea unor noi perspective;
  4. Explorarea dinamicilor sistemice. Facilitatorul va ghida procesul pentru a descoperi cum intenția participantului este influențată de dinamica internă sau externă. Aceste dinamici pot include influențe din familia de origine, sistemul de credințe personale, conflicte interioare, relații anterioare sau evenimente traumatice care au modelat percepția clientului supra vieții și a relațiilor sale. Astfel participantul poate înțelege ce anume în poate susține în atingerea intenției propuse.
  5. Intervenții terapeutice și ajustări. Facilitatorul poate propune diverse actiun care să ajusteze dinamica constelație, reformularea intenției, schimbarea poziției participantilor, reformularea mesajelor.
  6. Vindecarea și eliberarea. Procesul terapeutic în constelație ca permite participantului să experimenteze o schimbare internă, o eliberare a unui blocaj emoțional, o recunoaștere a unui tipar nesănătos ce în tine în loc, o clarificare a unei relații, pot apărea niște momente de înțelegere profundă care poate conduce la o eliberare emoțională, la vindecare. Se poate ajunge la o înțelegere mai clară a ceea ce este necesar pentru ca intenția să se materializeze și ce pași este nevoie să fie făcuți pentru ca acest lucru să se întâmple.
  7. După constelații, participantul arenevoie de timp pentru a integra ceea ce a experimentat, să se observe, să reflecteze și înțeleagă ce anume poate face pentru a își sprijini intențiile si a le transforma în realitate, actiun specifice, schimbări de comportamente, schimbări ale tiparelor mentale. În funcție de client, “muncă” de vindecare a traumelor și transformare a vieții , a dinamicii relaționale poate continua în terapia personală.


Beneficiile Constelației de Intenție
:

  1. Clarificarea scopurilor personale;
  2. Vindecare și eliberarea de blocaje emoționale;
  3. Înțelegerea dinamicii interne;
  4. Creșterea încrederii și înțelegerii de sine
  5. Restabilirea echilibrului interior

Constelațiile sunt o metodă terapeutică profundă de înțelegere a dinamicii lor sistemice ce pot influența influența accesarea unei vieții armonioase. Prin explorarea intențiilor și a obstacolelor interne, acest proces poate duce la o eliberare profundă și la atingerea unui echilibru emoțional și mental care să aducă schimbările dorite în viața noastră.

Psih. Florentina Anghel

Vezi și alte Articole Recente

Articole

Terapia IFS (Internal Family System)

Terapia părților interne, a personalităților este un model terapeutic dezvoltat de Richard Schwartz, mintea noastră este compusă din mai multe părți, sub personalități, fiecare dintre acestea având propriile gânduri, sentimente

Citește articolul »

FORMULAR DE PROGRAMARE ONLINE

Vă mulțumim că folosiți această metodă utilă!

Puteți face și programări telefonice sau prin WhatsApp la (0770) 942 950 sau (0724) 731 784.

De luni până vineri în intervalul orar 09:00 – 20:00

După completarea și trimiterea formularului, vă vom contacta cu un răspuns pentru confirmarea programării în cel mai scurt timp.