Viața copiilor este plină de evenimente dificile, cum ar fi prima zi de scoală, o procedură medicală, naștera unui frate sau a unei surori, mutarea într-o casă nouă. Uneori, copiii își manifestă anxietatea față de evenimentele viitoare prin comportamente dificile. Pot deveni dependenți de părinți, solicitanți, necooperanți, încăpățânați sau chiar agresivi. Vizita la medic poate fi uneori un eveniment dificil pentru copilul dumneavoastră.
Iată câteva sugestii de care să țineți cont atunci când vă pregățiți de vizita la medic:
Spuneți-i mereu adevărul. Încercăţi să îi explicaţi exact ceea ce urmează să se întâmple, chiar dacă este vorba despre o injecţie. #Copilul are mai multe șanse să devină cooperant atunci când este informat corect cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în cabinetul medical. Este indicat că după vizita la medic să îl întrebati pe cel mic cum a fost experienţa, ce i-a plăcut şi ce nu, astfel arătând-i celui mic că îi validați emoțiile.
Vă amintiți jocul acela din copilărie în care fetițele își duceau păpușile la doctor?
 Introduceți în programul copiilor dumneavoastră jocul “de-a doctorul”. Puteți să alegeţi jucăriile lui preferate și să creaţi ad-hoc, un cabinet medical, împreună puteţi consulta „pacienţii”. Fiecare jucărie vă avea o altă problemă de sănătate, iar copilul va încerca să le facă bine. În acest fel, copilul va înțelege că rolul medicului este acela de a îl ajuta.
 Nu vă “amenințați” niciodată copilul cu celebra frază: “dacă nu ești cuminte medicul iți va face o injecţie”, copilul va asocia vizita la medic cu un lucru negativ.
 Nu păcăliţi copilul spunându-i că nu va simţi durerea. El îşi va pierde încrederea în dumneavoastră. Însoțiți copilul în cabinetul medicului.
 Copilul este mai puţin stresat dacă este ţinut în braţe, în timpul unor proceduri medicale. La sfârșitul vizitei, lăudați copilul, îl puteţi duce în parc, la film sau poate chiar la o cofetărie.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel