Un copil cu Inteligența Emoțională își poate exprima emoțiile în moduri vizibile: De exemplu, copiii extrovertiți sunt mai vocali, iar cei introvertiți pot cânta, desena sau chiar scrie despre modul în care se simt. Copiii cu inteligența emoțională îi vor asculta pe ceilalți în mod mai activ și vor răspunde în moduri adecvate din punct de vedere emoțional; Copiii cu Inteligența Emoțională iși autoreglează sentimentele. Un copil care are inteligență emoțională se va dezvolta mai armonios din punct de vedere psihic și comportamental.
Moduri în care iți poți învață copilul să își gestioneze emoțiile:

1. Învață-ți copilul să se exprime în funcție de vârstă pe care o are. Atunci când copiii nu au un limbaj complet, ei folosesc furia că mijloc de comunicare. Este necesar să iți înveți copilul să-și exprime nevoile folosind gesturi însă cuvinte (ex. dacă nu ajunge la o jucărie, să o „ceară” arătând cu degetul către ea sau îndreptându-se către spațiul de depozitare a jucăriilor).
2. Introdu conceptele emoționale în activitățile voastre- Imagine pe ecran, În primii ani de viață, copilul învață mult mai ușor asociand imagini cuvintelor. Unul dintre modul în care poți face asta este să vă uitați împreună la desene animate și discutați despre emoțiile personajelor, în funcție de imaginile pe care le vedeți. O altă variantă ar fi să găseșți niște imagini reprezentative pentru anumite trăiri și emoții pe care să le analizezei cu micuțul tău. Chiar și o carte de povești poate reprezenta o soluție și îl poți indemna pe cel mic să recunoască un sentiment după imaginile pe care i le arați în timp ce îi citești o poveste.
3. Oferă-i ocazia de a se exprima. Pentru copii este extrem de important să aibă parte de ocazii în care să exprime ceea ce simt, fară a se simți rușinați sau vinovați. A învață să își înțeleagă sentimentele și să le gestioneze reprezintă o etapă importana în ceea ce înseamnă dezvoltarea socială a copilului, motiv pentru care tu, ca părinte, trebuie să-l susții necondiționat. Încurajează-l pe cel mic să exprime ceea ce simte și să nu se închidă în sine atunci când are ceva de transmis în legătură cu sentimentele față de alte persoane.
De exemplu, copilul își dorește să lovească atunci când este nervos sau supărat, este important sa ii oferi o alternativă prin care el să-și exprime furia. Învață-l că atunci când lovește pe cineva, persoanele sunt rănite, dar că frustrarea și furia sunt sentimente normale. Oferă-i o pernă pe care să își descarce nervii și învață-l că este extrem de important să fie atent atunci când se exteriorizează, pentru a evita să-i rănească pe cei din jurul lui.
4. Nu uita, ești exemplu pentru copilul tău Exprimă-ți verbal emoțiile trăite, copilul tău vă învață să facă același lucru. De exemplu: Atunci când treci printr-o situație tensionat, exprimă acest lucru, spunând: sunt nervos, povestește despre reacțiile corporale pe care le ai și despre primele impulsuri pe care le ai. Fă asta în prezența copilului, pentru a-i permite acestuia să observe comportamentele asociate fiecărei emoții (ex.ce faci când eșți nervos) și să le imite. Gândește-te la ceea ce vede copilul atunci când te observă, înainte să ai pretenția de la copil să se poarte într-un anume fel.
Ajută-ți copilul să verbalizeze emoțiile, să nu le țină în el. Spre exemplu: “Să presupunem că te enervează un vecin care ți-a ocupat din nou locul de parcare. Îți vine să spui ceva, dar te abții, să nu te vadă copilul. Vei acumula tensiuni, frustrări, și sigur vei fi rigid, încordat și fără prea multă răbdare. Copilul vă simți schimbarea, dar dacă nu îi comunici motivul, nu vă înțelege de ce te comporți diferit.”
Atunci când și tu spui ceea ce simți și ce gândeșți, copilul învață de la tine să își comunice cu voce tare emoțiile: “Uite, m-am supărat pentru că vecinul mi-a ocupat din nou locul de parcare. Dar, mai bine mă calmez și încerc să mă liniștesc. Nu are niciun sens să mă enervez, pentru că nu am ce face în acest moment. Mai bine îi scriu un bilet și-l voi pune pe parbriz, să știe data viitoare.”
Învață-l metode de gestionare a furiei cum sunt, spre exemplu, exercițiile de respirație profundă. Vorbește-i despre diferența dintre emoții și comportament. Stabiliți împreună câteva reguli pe care să le respectați în familie atunci când apare furia. Vorbește-i despre empatie și despre auto-disciplină, în timp va deveni conștient de importanţa acestora și le vă integra treptat.
5. Un alt mod prin care iți poți învață copil să își gestioneze propriile emoțîi este acela de a îl implica activ în medierea conflictelor. Este important să-l implici pe cel mic în ceea ce înseamnă medierea conflictelor, fară că tu să încerci să controlezi situația.
Atunci când copilul tău trăiește un conflictul, în timpul acestor activități, întreabă-l pe copil ce simte și de ce simte ceea ce iți spune. Când iți raspunde, întreabă-l cum crede că ar putea să repare situația. Încurajează-l să comunice cu partenerul lui și să găsească o soluție împreună. Este important să fii alături de cel mic și să-l încurajezi să vorbească până în momentul în care sentimentele lui au fost transmise și comunicate și până când situația se remediază. În acest fel el vă învață să-și rezolve problemele sociale, atunci când tu nu vei fi acolo să-l ajuți.

6. Oferă-i spatiu să-și exprime sentimentele Pentru a se înțelege și pentru a putea exprima ceea ce simte, copilul are nevoie de spatiu. Lasă-l să stea liniștit până când se calmează și evita să îl presezi să discute cu tine daca el simte că are nevoie de timp pentru a se linișți.
Este important să încerci să separi o „pauză” folosită drept pedeapsă de o pauză pentru a se calma. Copilul trebuie să știe că are nevoie de spatiu, liniște și timp pentru a se calma și pentru că mai apoi să puteți discuta și nu trebuie să asocieze această pauză cu o pedeapsă pentru sentimentele sale. Un copil trebuie să înțeleagă și să conștientizeze faptul că un sentiment, fie el chiar și negativ, este ceva normal și natural și că o pauză pentru a trece peste o astfel de trăire nu este o consecință a unui comportament nepotrivit.
Atunci când îl înveți să-și exteriorizeze trăirile amintește-ți să fii chiar tu un bun exemplu. Nu-ți pierde răbdarea și evită să-l bruschezi sau presezi să iți vorbească. În general, copiii au nevoie de timp pentru a pune în aplicare ceea ce învață, deci rămâi pe poziții și fii perseverent. Arată-i că îi ești alături și că îl susții, căci doar așa vei reuși să-l ajuți să devină responsabil din punct de vedere social.
#RaofMind #educatie #inteligentaemotionala #emotii #furie #frica #anxietate #dezvoltarepersonala #psiholog #iubire #FlorentinaAnghel #LuciaSireanu #adolescenti #adulti #succes #psihoterapie #parinti #copii