”Soțul meu este foarte gelos, îmi interzice să port fustă scurtă!”
”Soția mea mă sună foarte des să verifice unde sunt”!
”De fiecare data când ieșim în oraș, soțul meu se arată deranjat de privirile altor bărbați “Soțul meu mă acuză mereu că flirtez cu orice bărbat care este politicos cu mine!”
Ce este gelozia?
De unde vine?
Ce putem face că să o prevenim?
Gelozia a fost definită că fiind un set de emoții care apar când o persoana simte că relația erotică cu persoana iubită este amenințată. Ea exprimă un comportament ideo-afectiv negative, implică anxietatea de abandon, devalorizarea propriei persoane de către partener prin culpa (imaginară sau reala) de trădare, de infidelitate sexual-afectivă, precum și de atitudini și trăiri ostil-agresive. Complexul geloziei exprimă neîncrederea în sine, în propriile calități relaționale, autodevalorizare, complexe de infrerioritate privind masculinitatea/feminitatea. Partenerul gelos este stăpânit de un sentiment puternic de posesiune, fapt ce îl face foarte vulnerabil și îi amplifica frustrarea. Gelozia nu este înnăscută ci este învățată în cadrul procesului de socializare. Modul în care ne manifestăm gelozia depinde de modelele culturale și de cele comportamental-relaționale acceptate și promovate de societate.
Brehm afirma că gelozia este cauzată de trei sentimente diferite:
– sentimentul că relația erotică este amenințată, el apare atunci când crezi că partenerul tău este interest de o altă persona;
– sentimentul de insecuritate, acesta apare atunci când persoana manifestă un grad mare de imaturitate emoțională;
– sentimentul dat de dorință acuta de exclusivitate sexuală, acesta este dat de modelul de conviețuire monogamă oferit de către societatea în care trăim. Toate aceste trăsături de personalitate specific celor ce dezvoltă complexul de gelozie se convertesc în adevărate defecte în adoptarea rolului marital, semnalând aptitudini incerte pentru parteneriat.
Desigur un minim de gelozie, bine cenzurat, bine filtrat, exprimat prin diverse aluzii delicate sau prin provocări protective-amicale, manifestat în anumite împrejurimi, este menit să stimuleze și să întrețină relatia maritală. Iar pentru unii dintre noi este chiar impetuos necesară:))!
Spor la iubit, dragii mei!
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel
Psiholog Florentina Anghel