Când părinții divorțează, copiii trec prin mai multe emoții dureroase, cum ar fi tristețea, furia, vinovăția, confuzia, neputință, stinghereala și conflictele de loialitate. Aceste emoții pot genera probleme comportamentale cum sunt agresivitatea, lipsa cooperării, refuzul de a merge la scoală ori dificultatea de a se concentra la lecțîi. Copiii care trec printr-un divorț al părinților au nevoie de stabilitate, asigurări, conectare și multă iubire.
Iată câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când urmează să trecem printr-un divorț:
Informează-ți copilul.
Copiii sunt foarte intuitivi, ei percep imediat nesiguranță din mediu, simt că se întâmplă ceva şi vor să ştie ce. Discutați cu copilul dumneavoastră și anunțați-l cu privire la divorț înainte de a pune în fapt acest lucru. Informați-l cu privire la schimbările locative ce vor avea loc, explicați-i ce modificări vor avea loc în viață de familie. Este de dorit ca părinţii să anunţe împreună vestea separării înainte de punerea în practică a deciziei, astfel încât copilul să se obişnuiască cu ideea că nu vă mai locui în aceeaşi casă cu mama şi cu tata.
Securizează-ți emoțional copilul.
Copiii au nevoie să se simță în siguranță, să știe că nu sunt motivul separării dumneavoastră, că vor fi iubiți și îngrijiți de ambii părinți chiar dacă aceștia vor divorță.
Folosește un limbaj adecvat.
Momentul în care copiii sunt anunțați cu privirea la divorț nu trebuie să conțină reproșuri la adresa celuilalt părinte. Este bine ca părintele cu care copilul rămâne să-i vorbească copilului despre celălalt părinte, pentru a întreţine în mintea copilului o imagine realistă.
Nu iți pune copilul să aleagă.
Nu vă atrageți copilul în coaliții împotrivă celuilalt părinte. Uneori resentimentele părinţilor îl pot răni adânc pe copil, uneori este pus în situaţia de a alege emoţional între cele două persoane pe care le iubeşte: mama şi tata. Este o alegere pe care copilul nu poate să o facă şi care îi depăşeşte resursele emoţionale.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel
Psiholog Florentina Anghel