Din păcate unii dintre noi am crescut în familii toxice, unde tocmai relația esențială a vieții noastre nu a fost una sănătoasă și hrănitoare emoțional.
Stima de sine a copilului, începând cu imaginea sa corporală, se formeză în primii ani de viaţă, în funcţie de atitudinea mamei faţă de el, de modul în care este manipulat şi îngrijit; iar o stimă de sine scăzută este pricina multor suferinţe şi cauza multor eşecuri în viaţa adultă.
Este foarte important modul în care o mamă se raportează la copilul ei. Excesul de grijă ca şi neglijarea copilului pot duce la tipare de ataşament disfuncţional provocând dificultăţi în relaţiile de mai târziu, iar o stimă de sine deficitară are repecusiuni pe termen lung asupra vieţii individului. Șantajul emoțional, controlul exagerat, critica foarte acidă, victimizarea – toate acestea sunt arme folosite mai des decât am putea crede în relația părinte-copil devenit adult.
Mamele care-și șantajează emoțional copiii și care, de teamă să nu-i piardă sau să-i împartă, dezvoltă adevărate drame psihologice și emoționale: se îmbolnăvesc, aleg să nu mai vorbească cu copiii sau se răzbună în variate moduri.
Un părinte toxic nu lasă loc de maturizare emoțională deplină, indiferent de vârsta adultului. De aceea, deseori, adultul în chestiune se învinovățește pe sine sau se simte lipsit de control.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel
Psiholog Florentina Anghel