Prima dată am auzit despre chakre de la o prietenă. Noțiunea de energie subtilă era destul de nouă pentru mine și eram destul de sceptică.
Îmi plăceau lucrurile despre care puteam citi in cărțile de știință, dar era ceva magic legat de chakrele acestea, așa că, m-am hotărât să le aprofundez. Acum cred că v-aș povesti 3 zile despre fiecare chakră și ca să vă împrietenesc și pe voi cu ele m-am apucat să le pictez  (deși este prima dată când pun mâna pe o pânză, sper eu că mi-a reușit)
Ceea ce vedeți în imagine este prima chakra – MULADHARA- localizata la baza coloanei vertebrale.
Fiind chakra rădăcină, este raspunzatoare de nevoile primare ale corpului fizic: bani, hrană și adăpost, are strânsă legătura cu credintele legate de familie, statut social, nivel educational, cu ceea ce se transmite de-a lungul generatiilor prin tradiție. reflecta si relatiile pe care le-am stabilit cu mama noastră. In structura tradițională a familiei, mama asigura hrana si un mediu sigur pentru copilul sau. Prin relatia pe care o stabilim cu mama, se va stabili un model al relatiilor cu tot ceea ce reprezinta pentru noi siguranta (casa, profesie sau banii ca sursa a sigurantei).
Atunci cand traim un sentiment al separarii de mamă, adică nu ne simțim iubiți sau hrăniți de ea, ne taiem prin aceste perceptii propriile rădăcini și ne cream un blocaj la nivelul primei chakre. Efectul său, adică felul in care blocajul se reflectă în propria noastră conștiință, este instalarea unui filtru de nesiguranță sau frica prin care privim lumea, care va persista până cand vom fi din nou capabili sa ne deschidem si sa ne lasam hraniti cu iubirea ei.
Părțile corpului asociate cu această chakra sunt: sistemul limfatic, sistemul osos (oase si dinti), prostata la barbati, ovare la femei, plexul sacral si parti ale corpului si functiile controlate de plexul sacral. Acestea cuprind: vezica urinară, sistemul excretor, picioarele.
In cadrul sistemului endocrin, prima chakra este asociata glandelor suprarenale.
Furnizează energie suprarenalelor, rinichilor, intestinului gros si coloanei vertebrale, iar simtul fizic asociat cu aceasta chakra este mirosul, simtul de baza al supraviețuirii.
Muladhara se poate bloca prin: o relație abuzivă, o viață nefericită acasă, sentimente de nesiguranță si abandon.
Dezechilibrul acesteia poate duce la: sentimente de anxietate, frică, depresie, migrene, artrita, dureri la genunchi, griji si imbolnaviri frecvente.
Pentru a verifica cauza dezechilibrului pune-ți urmatoarele întrebări: Mă simt a fi in locul potrivit? Mă simt in siguranță în relația/casa/orașul meu? Sunt stabil/ancorat/mulțumit?
Cu speranța că nu v-am plictisit , am să închei acest roman și vă anunț că pregătim câteva surprize pentru voi care să ne ajute să ne echilibrăm și să avem o viață mai frumoasă.
Psiholog Lucia Șireanu
Psiholog Florentina Anghel