Cum recunoastem tulburarile psihice la copiii – ADHD

Cum recunoastem tulburarile psihice la copii - ADHD

Cum recunoastem tulburarile psihice la copii – ADHD

Cum recunoastem tulburarile psihice la copiii?

“Comportamentul copilului este oglinda dezvoltării sale psihice. Este reacția personalității lui în formare față de lumea din afară și față de propria persoană. Este expresia externă a nucleului personalității în formare”- Psiholog Geanina Cucu-Ciuhan, ~”Cursa cu obstacole a dezvoltării umane”.

Astăzi, vrem să va vorbim despre ADHD (Attention Deficit / Hiperactivity Disorder), însemnând tulburarea hiperkinetica cu deficit de atenție a copiilor.
În cadrul tabloului clinic, pe lângă cele trei simptome majore (hiperactivitate, tulburare de atenţie şi impulsivitate), pot exista tulburări multiple ale funcţiei cognitive.
Majoritatea pacienților cu acest sindrom prezintă frecvent manifestări psihice asociate reprezentate de probleme de învăţare sau de somn, tulburări emoţionale, ale funcţiilor sociale sau de comportament.

Asocierea la tabloul clinic a acestor comorbidități poate accentua dificultățile sociale și emoționale ale copiilor cu ADHD, ceea ce determină apariția conflictelor școlare și familiale, cu influențe negative asupra calității vieții acestor pacienți.
Considerăm că este foarte important de analizat impactul traumelor timpurii în viața copilului, dar și cum datorită neuroplasticitatii creierului, ele pot fi reparate și integrate/vindecate.
Credem că impactul unor traume din copilăria timpurie poate fi devastator asupra dezvoltării unui copil, mai târziu în viață dar un mediu securizant și diferit în care copilul/adultul învață să-și identifice și să își împărtășească nevoile emoționale poate fi vindecător în ceea ce privește schimbarea sau modelarea unor tipare de atașament, relaționale.
Tulburarea nu este o sentință pe viață, este un deficit de dezvoltare și stă în puterea noastră să creștem și să ne ajutăm și copiii să o facă.

 

De aceea ne puteti contacta folosind datele de contact din pagina site-ului nostru: contact sau pe retelele de socializare.
Urmareste-ne si pe facebook!