Autismul și copilul meu

Autismul și copilul meu

Autismul și copilul meu

Autismul (TSA) este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de Autism. În România avem circa 30.000 de persoane diagnosticate cu Tulburări din Spectrul Autist, aproximativ 14.000 dintre acestea sunt copii. 

 

Autismul nu este o boală, este tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Autismul este o tulburare a creierului care limitează capacitatea unei persoane de a comunica și de a relaționă cu alte persoane. Afecțiunea apare pentru prima oara în vârstă copilăriei și poate evolua de la o variantă ușoară până la una severă.

Singurul mod prin care un medic Psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de Autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea părintelui este esenţială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.

Părinţii care au copii cu vârsta între 1 şi 3 ani trebuie sa mearga în cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 și 36 de luni. Medicul de Familie poate evalua copilul in funcție de ceea ce numim a fi “normalitate”, adică vârsta mentală pe fiecare arie (socializare, limbaj, autonomie, cognitie, motricitate) trebuie să fie egală cu vârstă biologică.

 Ministerul Sănătații pune al dispozitia Medicilor de Familie un Chestionar screening, aprobat in Romania în anul 2014. Acesta permite identificarea primelor simptome ale unei Tulburări de Spectru Autist (TSA), ulterior părinții sunt directionați către Medicul Psihiatru Pediatru.

Primele semne ale autismului apar in al doilea an de viață al copilului. Unii copii se pot dezvolta normal până la implinirea vârste de 2 ani după care încep să înregistreze o stagnare în dezvoltare, diagnoza completă realizanduse până la implinirea vârstei de 3 ani. Trebuie insă mentionat faptul că simptomele tulburărilor din spectrul autismului variază destul de mult de la un individ la altul

Cele mai comune manifestări ale unui copil cu TSA sunt:

 • interacționează dificil cu ceilalți;
 • se simte bine singur;
 • evită sau respinge contactul fizic;
 • evită contactul vizual;
 • când este supărat sau se lovește, nu caută consolare;
 • vorbirea întârziată și abilitățile lingvistice limitate;
 • are probleme de alimentaţie sau de somn;
 • vocea plată sau vocea cântătoare;
 • are comportamente repetitive, cum ar fi clătinarea și fluturarea mâinilor, balansarea, săriturile sau piruetele obsesive;
 • are fixații pe anumite activități sau obiecte;
 • schimbările din rutina îl tulbura;
 • sensibilitatea extremă la atingere, lumină și sunete puternice;
 • absenta imitării comportamentelor celor din jur;
 • impulsivitatea sau comportamentul agresiv cu sine și cu ceilalți. 

Cauzele Austismului

Până în prezent, specialiștii nu au reușit să descopere cu exactitate elementele care stau la baza declanșării autismului. Însă au descoperit niste elemente comune ale cazurilor de Autism, printre acestea se numără: moştenirea unor anomalii cromozomiale şi genetice, utilizarea de antidepresive în primele 3 luni de sarcină, vârsta înaintată a mamei, deficit nutrițional în prima parte a sarcinii şi lipsa de acid folic, greutate scăzută la naştere şi anemie neonatală, prezenta unor infecţii materne în timpul sarcinii, elemente legate de expunerea la poluare în timpul sarcinii, privarea de oxigen a creierului copilului la naştere, macrocefalia (creşterea anormală a materiei nervoase cerebrale) este cauza a 20% din cazurile de autism.

Tratamentul Autismului 

Tipuri de Terapie folosite in tratamentul TSA

Metoda ABA este un program de învățare, își propune să modifice comportamentul autist al copilului, în mod sistematic și intensiv, obiectivul final fiind integrarea socială a copilului. Sistemul are obiective clar formulate, împărțite în sarcini mici, astfel încât evoluția copilului să poată fi măsurată permanent. Întărirea comportamentului se face cu recompense, întreg sistemul funcționând pe baza acestor întăritori fie materiali, fie sociali. Este o metoda aspru criticata, din cauza strictetii sale, insă este metoda care intregistrat cele mai mari progrese in cazul copiilor cu Autism tocmai pentru că acești copii au nevoie mai mare de activități stricte, de predictibilitate şi de rutină.

Kinetoterapia- un procent mare dintre copiii cu Autism, prezintă dificultatii legate de actul motric, gestul motric, acţiunea, activitatea, motricitatea, mişcarea. Kinetoterapia isi propune să obtină imbunatatiri la capitolele; menţinerea posturii, creşterea şi menţinerea mobilităţii articulare, creşterea şi menţinerea forţei musculare, creşterea şi menţinerea rezistenţei musculare, coordonării, controlului şi echilibrului, corectarea deficitului respirator, antrenamentul la efort,  reeducarea sensibilităţii, relaxarea, scăderea durerii.

Logopedia– ea trateaza tulburările de limbaj precum:

 • Tulburările de pronunţie: este afectată pronunţia unuia sau a mai multe sunete: dislaliile, rinonaliile, dizartria
 • Tulburările de ritm şi fluență: bâlbâiala, tahilalia: vorbirea accelerată, bradilalia: vorbirea foarte lentă
 • Tulburări ale limbajului scris-citit: dislexo-disgrafia

Tulburarea de spectru autist nu se poate vindeca, însă cu intervenţie timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu Autism pot duce o viaţă independentă. 

Prin terapie, copilul învaţă, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independent. Fără terapie simptomele autismului se agravează în timp. De aceea neintegrarea copilului diagnosticat într-un program individualizat de terapie specifică îl privează de toate aceste achiziţii, acest copil riscând să se transforme într-un adult neintegrat şi de cele mai multe ori, instituţionalizat.

De aceea ne puteti contacta folosind datele de contact din pagina site-ului nostru: contact sau pe retelele de socializare.
Urmareste-ne si pe facebook!