Afla mai multe despre tulburarile fobice anxioase – Fobiile

Gabriel, 38 ani: “Inima mea incepe sa bata atat de repede, incat pare ca are de gand sa explodeze. Gatul meu este stramtorat si nu mai pot respira din cauza unui nod în gat, așa ca am început sa ma sufoc. Mainile imi tremura, mă simt amețit, îmi pierd echilibrul. Știu ca o sa mor. Vreau sa fug, dar nu știu unde.”

Diana, 24 ani: “Eu sunt ipohondra si cam fixista. Vina i se datoreaza mamei care m-a ținut ca în eprubetă. Dădea cu aspiratorul de 4 ori pe zi, spala baia de n ori pe zi și chestii de genul asta…. Acum îmi este frica sa nu iau cine știe ce boala, din cauza ca am baut dintr-un pahar la o terasa, daca paharul nu e spalat cum trebuie, și cineva infestat a baut din el si avea herpes sau ulceratii la buza…”

Cristina, 44 ani: ” Am încă nelamuriri dacă să-mi cataloghez imensă greața de soareci drept fobie sau nu, pentru că nu am reacții adverse intense, dar mă ia cu friguri cand vad imagini cu soareci. Sobolanii imi sunt chiar dragi! Da’ ăilalți mă înnebunesc! Nu mai vorbesc de mult despre asta ca nu-mi face bine.”

Rares, 13 ani : “Nu știu dacă e o fobie, dar urăsc sa stea cineva în spatele meu, pur și simplu nu mă simt în siguranță, la scoala stau numai în ultima banca.”

Fobia e definită ca o reacție somatică și psihologică fata de obiecte/situațiile ce provoacă frică, mai degrabă decât de obiectul însuși.
Fobia este frica specifica, intesa, declanșată de un obiect sau de o situatie care nu reprezinta pericol, are un caracter irational care nu poate fi controlat volitiv. Daca in axietate, teama nu are obiect, in fobie ea capătă caracter specific, formă, nume, localizare.
Relicvele fricilor din prima copilărie sunt fobiile de animale mari, iar cele din a doua copilarie de animale mici si insecte.
Fobiile pot fi considerate normale la copii, dacă raman discretă, dar devin patologice în nevroza fobica, în debutul schizofreniilor și în bolile psihice ale involutiei.

Dacă va regasiti în cele scrise mai sus, sau va doriti sa ne spuneti povestea voastra, noi va asteptam in cabinet, unde veți învăța despre convingerile pe care le aveți cu privire la temerile și senzațiile corporale și la impactul pe care l-au avut asupra vieții voastre. Terapia in acest sens, subliniază învățarea de a dezvolta un sentiment de măiestrie și încredere cu gândurile și sentimentele, mai degrabă decât să vă simțiți copleșiți de ele.